Güneşten neden korunmalıyız?
Ultraviyole (UV) ışınlarının deri üzerinde bağışıklık sisteminin baskılanması, iltihaplanma artışı, fotoyaşlanma ve deri kanseri oluşumunun indüklenmesi gibi pek çok olumsuz etkisi vardır. Bu etkileri minimuma indirmek için hem fiziksel korunma yöntemleri ile hem de güneşten koruyucuları etkili bir şekilde kullanarak güneşten korunmamız gerekmektedir.
Ultraviyoleden korunmak için kullanılan fiziksel korunma yöntemleri nelerdir?
Fiziksel korunma yöntemleri, güneşten korunmak için uygulanan en basit, etkili ve güvenilir doğal korunma yöntemleridir. Fiziksel korunma yöntemleri arasında şapka, güneş gözlüğü ve UV koruyucu gücü yüksek giysi kullanımı yer almaktadır. Şapkalar, kulak ve enseyi kapatma özelliğine sahip olmalı ve en az 10 cm güneşliği olan ürünler tercih edilmelidir. Koyu renkli, sık dokunmuş yün veya poliester yapısındaki giysiler tercih edilmelidir.
İyi bir güneşten koruyucunun özellikleri nelerdir?
Güneşten etkili bir şekilde korunmak için UVA ve UVB’ye karşı tam koruma sağlayan ve özellikle yaz ayları için güneşten koruma faktörü (SPF) en az 30 olan güneşten koruyucular tercih edilmelidir. Güneşten koruyucu ajanlar, güneşe çıkmadan 30 dakika önce açık alanlara sürülmeli ve 2-4 saatte bir yenilenmelidir. Yüzme, vücudu kurulama ve terleme sonrası güneş koruyucuların yenilenmesini önerilmektedir. Altı aydan küçük bebeklerde güneşten koruyucu kullanmak yerine, direkt olarak güneş temasının önlenmesi önerilmektedir.