Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP)
ERCP safra kesesi ve pankreas hastalıklarında tanı ve tedavi amacıyla kullanılan endoskopi ve x ışınlarının birlikte kullanıldığı bir işlemdir.
Safra kanalı ve pankreatik kanal nedir?
Safra kanalları karaciğerden safra kesesine ve on iki parmak bağırsağına safra taşır. Pankreatik kanal ise pankreas sıvısını on iki parmak bağırsağına taşır. Ana safra kanalı ve ana pankreatik kanal on iki parmak bağırsağına girmeden önce birleşirler.
ERCP niçin yapılır?
ERCP tetkiki safra ve pankreatik kanalların görüntülemesi, problemlerinin tespit edilmesi ve tedavisi için yapılır. Sadece tanısal amaçlı olarak ERCP pek kullanılmaz. Daha noninvazif testler tercih edilir. Aynı zamanda işlem sırasında değişik tedaviler de uygulanabilmektedir. Aşağıda sıralanan durumlarda ERCP uygulanabilir;
Ana safra kanalını tıkayan safra taşları
Sebebi açıklanamayan akut pankreas iltihabının değerlendirilmesi
Safra kanalı veya pankreatik kanalının travma veya cerrahi komplikasyonlarının değerlendirilmesi
Ana safra kanalı darlıklarının tedavisi
Safra kanalı veya pankreatik kanalın kanserlerinin değerlendirilmesi
Kronik pankreatit komplikasyonlarının değerlendirilmesi
Kist hidatik
Oddi sfinkter disfonksiyonu değerlendirmesi ve tedavisi
ERCP için nasıl hazırlık yapmalıyım?
İşlem öncesi 8 saat açlık gereklidir. Dolayısıyla işlemde önceki 8 saat boyunca bir şey yiyip içmemeniz gerekir. Size özel bir diyeti işlemden önceki 1-2 gün boyunca uygulamalısınız.
Kullandığınız ilaçları, önceki hastalıklarınızı, gebelik varlığı/şüphesi gibi durumları işlem öncesi doktorunuzla paylaşmanız gerekir. Bazı ilaçlar kanama bozukluğuna neden olduğundan işlem öncesi kesilmesi veya ilacın değiştirilmesi gerekebilir. Ayrıca özellikle ilaçlara karşı bilinen bir alerjiniz varsa bunu doktorunuzla paylaşınız.
İşlem sırasında sedasyon uygulanacağı için, işlem sonrası sizle ilgilenmesi ve size eve kadar eşlik etmesi için bir yakınınızın yanınızda bulunması faydalı olacaktır.
ERCP nasıl yapılır?
ERCP işlemi hastanede yapılır. Kolunuzdan damar yolu açılarak rahatlamanız ve işlem sırasında problem yaşanmaması için sedatif ilaç verilir. Ayrıca boğazda ağrı hissini azaltmak için gargara veya sprey şeklinde anestezik madde verilir. Endoskop denen ve ucunda kamera bulunan bir tüp boğazdan yemek borusunda ve oradan mideye ulaşır. Daha sonra on iki parmak bağırsağına ulaşılır. Endoskoptan zaman zaman görüntüyü netleştirmek için hava verilebilir. Endoskopta görülen görüntüler eş zamanlı olarak dışarıda bulunan monitöre aktarılarak izlenir.
ERCP sırasında işlemi yapan hekim, Oddi sfinkterini, ana safra kanalı ve ana pankreatik kanalı endoskop yardımıyla bulur. Endoskop içinden gönderilen ince bir kateter yardımıyla zararsız bir boya maddesi verilerek kanalların görüntülenmesi sağlanır. Bu sayede kanallarda bir patoloji olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca bu işlem sırasında daralmış kanallar genişletilebilir, kanallardaki tıkanıklığa neden olan taşlar uzaklaştırılabilir, şüpheli durumlarda biyopsi alınabilir ve daralmış kanallara stent yerleştirilebilir.
İşlem süresi yaklaşık 1 saaattir.
ERCP işlemi sonrası neler olur?
İşlem sonrası hastanede 1-2 saat boyunca dinlenirsiniz. Bu dönemde sedasyonun ve anestezinin etkisi geçmiş olacaktır. Bu dönemde şişkinlik hissi ve mide bulantınız olabilir. Bir iki gün boyunca boğaz ağrısı hissedebilirsiniz. Yutma hissi normale döndüğünde bir şeyler yiyip içmenizde sakınca yoktur. Evde birkaç gün istirahat etmeniz faydalı olacaktır.
ERCP’nin riskleri nelerdir?
ERCP sırasında ve sonrasında nadir de olsa birtakım komplikasyonlar gelişebilir. Bu durumda hastaneden yatarak takip edilmeniz gerekebilir. Bu komplikasyonlar;
Pankreatit
Enfeksiyon
Kanama
Perforasyon
Deneyimli gastroenteroloji ve anestezi doktorlarımız ve yardımcı personellerimizle sizlerin hizmetindeyiz.
Siz sağlıklı olun yeter.