Anne, baba veya aile büyüklerinizde diyabet hastalığı mı var? Kendinizin de risk altında olduğunu mu düşünüyorsunuz? veya düzensiz beslenme, hareket azlığı ve aşırı stres nedeniyle diyabete yakalanacağınızdan mı çekiniyorsunuz?
Tüm dünyada diabet sıklığı belirgin artış gösteriyor. Ortalama her 10 erişkinden biri diyabet hastası. Şu an dünyada yaklaşık 537 milyon diyabet hastası bulunuyor. 2045 yılında bu rakamın 786 milyona çıkacağı düşünülüyor. Peki pek çok sistem ve organlarımızı etkileyen bu hastalığa yakalanmamak için neler yapabiliriz?
Hayat tarzınızı değiştirin
Bu tavsiye fazla kiloları olan, sağlıklı beslenmeyen ve hareketsiz bir yaşam süren kişilere yönelik. Bu hayat tarzını değiştirirseniz 3 yılda diyabete yakalanma ihtimaliniz %58 oranında azalacaktır.
İdeal kilonuza ulaşmak için ne kadar kilo vermeniz gerekiyor? Sağlıklı beslenmek için hangi besinleri tüketmelisiniz? Bu soruların cevabını diyetisyeninize danışmanız uygun olacaktır. Uygulanamayan ve size uygun olmayan uzun diyet listeleri değil kastımız. Normalde yemeyi sevdiğiniz besinlerden oluşan ve uygulanabilir bir diyete ihtiyacınız var.
Düzenli fiziksel aktivite kilo vermeye yardımcı olduğu gibi insülin direncini de azaltır. Sağlığınıza değer katar. Fiziksel aktiviteleri kendi durumunuza göre seçebilirsiniz. Bunun için ağır ve tempolu spor yapmanıza gerek yok. Günde belirli bir süre yürüyüş veya hafif kültür fizik hareketleri ile başlayabilirsiniz. Haftada 150 dakika bu fiziksel aktiviteleri yapmanız hem diyabet riskinizi azaltacak hem de kalp sağlığınızı olumlu etkileyecektir.
İlaçla diyabetten korunma mümkün mü?
Diyabet hastalığına yakalanmayı engellediği kanıtlanmış bir ilaç bulunmamaktadır. Ancak obez, 60 yaşın altında ve bozuk glukoz toleransı olan seçilmiş hasta grubunda metformin etkili olabilmektedir. Metformin, hayat tarzı değişikliklerinin yarısı kadar etkili olmaktadır.
Magnezyum mineralinin vücutta insülin aktivitesi ve glukoz metabolizmasında önemli bir yeri vardır. Magnezyum alınması diyabet riskini azaltabilir.
Özetle herhangi bir ilaçla diyabet riskini tamamen engellemek şu an için mümkün değildir.
Kardiyovasküler risk faktörlerini azaltın
Kardiyovasküler hastalıklar yaklaşık diyabet hastalarının %35’inde bulunur. Ateroskleroz, koroner arter hastalığı ve obesite gibi kardiyovasküler risk faktörlerinin azaltılması veya kontrol altına alınması çok önemlidir. Hipertansiyon ve hiperlipidemi gibi hastalıklar varsa mutlaka ilaçla tedavi düzenlenmesi gereklidir. Ayrıca sigaranın kesilmesi ve mümkünse stresten uzak bir yaşam sürmeniz sadece diyabet gelişim riskini azaltmakla kalmaz sizlere daha sağlıklı bir yaşlanma fırsatı sunar.
Bütün bu saydıklarımızın bir endokrinoloji uzmanı ve diyetisyen eşliğinde yapmanız hem size motivasyon sağlayacaktır hem de bilimsel olarak kanıtlanmış ve size özel düzenlenmiş tedavi seçenekleri almanıza imkân sağlayacaktır.
Diyabetten korunmak, sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız daima yanınızdayız.
Siz sağlıklı olun yeter.