Fibromiyalji, yaygın kas iskelet sistemi ağrısı ile birlikte yorgunluk, uyku bozukluğu, irritabl kolon sendromu gibi farklı sistemleri de içeren semptomlarla karakterize bir klinik sendromdur. Patofizyolojik mekanizması henüz tam olarak bilinemeyen bir kas-iskelet sistemi hastalığıdır. Fibromiyalji hastalarının %90’ı kadındır ve hastalık 25-55 yaşlarda sık görülür.
Çevresel faktörler, fiziksel ve duygusal travmalar, ağrı algısında duyarlılık, sinir sistemindeki sorunlar, hormon düzensizlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, romatizmal hastalıklar, uyku bozukluğu, yoğun iş yaşamı, hareketsizlik, mükemmeliyetçilik, titizlik ve duygu durumu değişken bir kişiliğe sahip olmak gibi çeşitli risk faktörleri bu hastalığı tetikleyebilir.
Kronik ağrılar, uyku sorunları, baş dönmesi, kaygı, depresyon, hafıza-görme-çene eklemi sorunları, kaslarda zayıflık, eklemlerde tutulma, idrar yollarında yanma ve sık idrara çıkma, sancılı adet, göğüs bölgesi ağrısı, mide bulantısı, deri şikâyetleri, ağız kuruluğu, kabızlık, ishal, aşırı terleme, kürek kemiği üzerinde aşırı duyarlılık gibi belirti ve bulgular görülebilir. Özetle; Fibromiyalji hastalığı bir sorunlar sepetidir ve başka hastalıklarla karıştırılmaya yatkındır. Fibromiyalj için objektif bir test olmadığından teşhisi zordur ve tedavisi multidisipliner bir yaklaşımla yapılır. Etkin bir hasta-hekim iş birliği gerektirir ve sabır gerektiren bir hastalıktır.
Otonom sinir sisteminin ve bağırsak florasının güçlendirilmesi, yaşam tarzı değişiklikleri, beslenmenin düzenlenmesi, ağır metal birikimi tedavisi, eksik vitamin ve minerallerin yerine konulması, hastanın mekanik streslerden kurtarılması gibi amaçlarla kombine tedaviler yapılmalıdır.
Fibromiyaljiden korunmak için hastalığı tetikleyen unsurlardan (stres ve aşırı yorgunluğa yol açacak aktiviteler) kaçının. Uyku düzenini koruyun. Uyumadan önce kola, kahve ve çay tüketmeyin. Aynı saatte uyumaya, aynı saatte uyanmaya özen gösterin. Sizin için yük haline gelen konular ile yüzleşin.
Sizin de uzun süredir devam eden yaygın ağrılarınız varsa, yorgunsanız uzman bir hekime başvurun. Fibromiyalji ile tek başınıza değil hekiminizin desteğiyle mücadele edin.
Uzman hekimlerimiz daima yanınızda.
Sağlıklı günler.