• İnönü Mahallesi Batı Bulvarı No:99 Batıkent / Yenimahalle / Ankara

Kurban Bayramında Beslenmede Nelere Dikkat Edelim?

KURBAN ETİNİZİ EN AZ 24 SAAT BUZDOLABINDA DİNLENDİRİN

Kurban bayramı geldiğinde kurban etlerini kesimden hemen sonra taze taze pişirip yemek çoğu kişinin yaptığı bir davranıştır. Ancak etleri dinlendirmeden tüketmek mide bağırsak problemlerine yol açabiliyor. Çünkü etler sindirimi zor besinlerdir. Özellikle dinlendirilmemiş taze etlerin kaslarda gevşeme işlemi gerçekleşmediğinden, proteinleri çok daha zor sindirilir. Etin yumuşayıp içerisindeki sıvının homojen dağılabilmesi, kasların gevşemesi için en az 24 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde dinlenen etin sindirimi çok daha kolay olacaktır.

 

KALP-DAMAR HASTALIĞI OLANLARDA ET TÜKETİMİNE DİKKAT

Özellikle kalp-damar hastalığı, yüksek tansiyon ve diyabeti olan bireylerin et tüketimini sınırlandırması gerekmektedir.  Kırmızı et doymuş yağ açısından zengin olduğundan kanda kolesterol seviyelerini istenmeyen ölçüde yükseltebilir. Bu nedenle özellikle kalp-damar hastalığı olan bireylerin kırmızı et tüketimini sınırlandırması, etin yağsız kısımlarını tercih etmesi, et pişirirken ilave yağ kullanmaması gerekmektedir.

 

KURBAN BAYRAMINDA ET YEMEKLERİNİN YANINDA BOL POSALI BESİNLER TERCİH EDİN

Posa kandaki kolesterol seviyesinin normal aralığa gelmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle kandaki kolesterol seviyesinin yükselmesini engellemek için et yemeklerinin yanında mutlaka posa içeriği yüksek olan salatalar, sebze yemekleri, kurubaklagil yemeği, tam buğday ekmeği gibi tam tahıllı besinler tercih edilmelidir.

 

KURBAN ETİNİ KÜÇÜK PARÇALAR HALİNDE DOĞRAYIN

Kurban etinin doğru pişirilmesi ve saklanması sağlık açısından çok önemlidir. Ette herhangi bir mikroorganizma üremesini engellemek veya mevcut mikroorganizmaların etten pişirme işlemi sırasında uzaklaştırılmasını sağlamak için etlerinizi mutlaka küçük parçalar halinde doğrayın.

 

ETLERİ DOĞRU YÖNTEMLE VE TAM PİŞİRMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Kurban etini sağlıksız bir pişirme yöntemi olan kızartma ve yağda kavurma yerine haşlama, tencere yemeği, ızgara veya fırında pişirmeyi tercih etmelisiniz. Ek olarak zararlı mikroorganizmaların vücuda girmesini engellemek için çiğ veya az pişmiş et tüketiminden kaçınmalısınız. Küçük parçalar halinde doğradığınız etlerinizi tam pişmiş şekilde tüketmelisiniz.

 

BAYRAM ZİYARETLERİNDE TATLI TÜKETİMİNDE AŞIRIYA KAÇMAYIN

Bayramlarda tatlılar olmazsa olmazdır ancak özellikle diyabet hastası bireylerin kan şekeri dengesi için tatlı tüketimini sınırlandırması gerekmektedir. Tatlı tüketiminde aşırıya kaçmamak için öğün atlamayın, öğün yerine tatlı tüketmeyin, bayram ziyaretlerine aç karnına gitmeyin ve ne kadar tatlı yediğinizin farkında olmak için kendinize tatlı tüketiminde dilim sınırı belirleyin.

 

BOL SU TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Bu yıl yaz ayına denk gelen bayramda hem vücudun sıvı ihtiyacını karşılayabilmek için hem et tüketiminden kaynaklı yükselen kolesterol seviyesinin dengelenmesini sağlamak için günlük en az 2 litre su içmeye özen gösterin. Çay, kahve, meşrubat, ayran gibi sıvıların su yerine geçmediğini unutmayın.

Sağlıklı beslenme yaşamın her anında olmalıdır. Bu nedenle bayramlarımızda da sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeden bayramın ve bayramlaşmanın gereğini yaşayalım. Herkese sevdikleriyle sağlıklı ve mutlu bayramlar diliyorum.

Bölüm Doktorlarımız

Kurban Bayramında Beslenmede Nelere Dikkat Edelim? Hakkında Son Yazılarımız