-Hormonlar, vücudumuzda büyüme, gelişme ve üreme gibi olayların sağlıklı olarak yapılmasında önemli rol oynayan kimyasal habercilerdir.
-Hormonlar, vücudumuzdaki salgı bezlerinden salgılanmakta ve kan yoluyla diğer dokulara taşınarak etkilerini gösterirler.
-Hormonların etkisinin eksikliği ya da fazlalığı nedeniyle ortaya çıkan hastalıklara, endokrinolojik hastalıklar ya da problemler olarak adlandırılmaktadır.
-Hormonlar, tüm vücudun çalışmasında etkili ve değerli olduğu için endokrin hastalıklarda tüm vücudun etkilenmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle tüm vücuda ait belirtiler ortaya çıkabilir.
-Endokrin hastalıklar şüphesi ile gelen hastalarda, hangi hormonda üretiminde ya da etkisinde eksiklik ya da fazlalık varsa o hormona özel belirler görülebilir.
-Özellikle kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olan insülin hormonunun az üretilmesi ya da etkisinin az az olması durumunda şeker hastalığı (diyabetes mellitus) oluşur. Şeker hastalığı (diyabetes mellitus) ortaya çıktığında çok su içme, çok idrar yapma, kilo kaybı, iştahsızlık, kabızlık, karın ağrısı, kusma, cilt kuruluğu, saçlarda kırılganlık, ateş gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Diğer taraftan insülin hormonunun aşırı üretilmesi durumunda çok acıkma, halsizlik, tansiyon düşüklüğü, bayılma ve hatta sara benzeri nöbetler görülebilir.
-Çocuklarda ergenlik hormonlarının küçük yaşlarda üretilmeye başlaması durumunda, kızlarda meme büyümesi, erkeklerde testis büyümesi, kasık kıllanması, koltuk altı kıllanması, boy uzamasının hızlanması, sivilce, saçların yağlanması, ter kokusu, davranış değişiklikleri, vajinal akıntı görülür.
-Yenidoğan bebeklerde tiroid hormonlarının üretilmemesi durumunda ise, eğer bebekler tedavi edilmez ise, beslenme güçlüğü, hareket azlığı, çok uyuma, kabızlık, uzamış sarılık, dil büyüklüğü, karın şişliği, göbek fıtığı, vücudun ısı düzenlenmesinde yetersizlik, ciltte renk değişikliği, deri altı birikimler sonucunda kaba yüz görünümü, şişlik, ses tellerinde ödeme bağlı ses kalınlaşması gibi bulgular görülebilir.
-Kız çocuklarında aşırı hormon üretimi söz konusu olur ise, kıllanma fazlalığı (hirşutizm) ortaya çıkar. Kıllanma fazlalığı (hirşutizm), erkeklik hormonuna hassas bölgelerde (örneğin üst dudak, çene, göğüs, karın, sırt ve belde) kalın ve koyu renkli kılların fazlalığı şeklinde ortaya çıkan erkek tipi kıllanmadır. Erkeklik hormonu fazlalığı durumunda yüz, boyun, göğüs, karın, sırt ve belde fazla kıllanma meydana gelir. Ayrıca kızlarda seste kalınlaşma, sivilce oluşumu ve kas kitlesinde artma gibi şikâyetler de görülebilir.
-Özetle üretilen hormonun eksikliği veya fazlalığına bağlı olarak çok değişik bulgular ortaya çıkabilmektedir.