• İnönü Mahallesi Batı Bulvarı No:99 Batıkent / Yenimahalle / Ankara

Çağımızın Hastalığı: Obezite

Obezite çağımızın önemli sağlık sorunlarından biri. Obezite, sigaradan sonra önlenebilir ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir. Aynı zamanda, obezite birçok önemli hastalığa da sebep olur. Obezite, sağlığı bozabilecek anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), vücut kitle indeksine (BMI) göre bir sınıflandırma oluşturmuştur. Bu sınıflandırmaya göre, BMI 30 ve üzeri olan bir kişiye obez denir.

Obezite sorunu salgın boyutlara ulaşmıştır. Küresel hastalık yüküne göre 2017 yılında 4 milyondan fazla insan aşırı kilolu veya obez olması nedeniyle ölmüştür. WHO verilerine göre 1975 ile 2016 yılları arasında obezite prevalansı 4 kattan fazla artmıştır.

Obezite ve fazla kilonun temel nedeni tüketilen kalori ile alınan kalori arasındaki enerji dengesizliğidir. Pek çok insan, çok fazla yiyip içtiği, hareketsiz kaldığı veya her ikisinin birleşimi nedeniyle obez olur. Az sayıda vakada hormonal bozukluklar, ilaçlar veya genetik yatkınlıklar obez olma olasılığını artırır.

Aşırı kilolu ve obezitesi olan bireylerde bazı ciddi sağlık sorunlarına yakalanma riski artmaktadır. Bu sağlık sorunlarından bazıları yüksek tansiyon, kalp hastalığı, inme, diyabet, hiperlipidemi, osteoartrit ve yağlı karaciğer hastalığıdır. Obezite; kolorektal kanser, meme kanseri ve prostat kanseri dahil olmak üzere belirli kanser türleri ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca obezite, genel yaşam kalitesi üzerinde oldukça olumsuz etkilere sahiptir. Eskiden zevk aldığınız fiziksel aktiviteleri yapamayabilir ve halka açık yerlerden kaçınabilirsiniz.

Obeziteden nasıl kurtulunur?

Obezite tedavisinin amacı sağlıklı kiloya ulaşmak ve bu kiloyu korumaktır. Aşırı kalori alımını azaltmak ve daha sağlıklı diyet protokollerini benimsemek, obezitenin üstesinden gelmek için hayati önem taşımaktadır. Fiziksel aktiviteyi artırmak ve düzenli egzersiz yapmak da obezite tedavisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Diyet değişikliği ve egzersiz programına ek olarak bazı ilaçlar kilo vermeye yardımcı olabilir.

Oyunu nasıl değiştirebilirsiniz?

Birçok obez insan daha önce diyet ve egzersiz programlarını denemiş ancak başarısız olmuştur. Bu nedenle sağlığınıza kavuşmak ve obeziteden kurtulmak için oyunu farklı bir şekilde yeniden kurmanız gerekebilir.

Endoskopik işlemlerciltte herhangi bir kesi gerektirmez. Sedasyondan sonra ağızdan mideye yerleştirilen esnek tüplerle bazı işlemler yapılır. Endoskopik sleeve gastroplastiyönteminde midenin alabileceği besin hacmini azaltmak için mideye dikişler atılır. Mide balonuişleminde mideye bir balon yerleştirilir ve içine sıvı enjekte edilerek şişirilir. Botulinum toksini (botoks)uygulaması, midenin belirli bölgelerine botoks enjekte edilmesi esasına dayanır. Mide kaslarının kasılması engellenerek mide boşalma süresi geciktirilir ve hasta iştahını kaybeder.

Obezite Cerrahisi:Kilo verme cerrahisi; mide hacmini küçülterek, yiyebileceğiniz yiyecek miktarını sınırlayarak veya yiyecek ve kalorilerin emilimini azaltarak çalışır. Kilo verme ameliyatları oldukça etkili yöntemlerdir. Bu cerrahi yöntemler;

  • Laparoskopik ayarlanabilir mide bandı:Bu cerrahi yöntemde şişirilebilir bir bant mideyi ikiye ayırır. Ayarlanabilir bant midenin üst kısmına yerleştirilir. Bu çok küçük bir mide kesesi oluşturur. Bu, daha az yemek yedikten sonra kendinizi tok hissedeceğiniz anlamına gelir.
  • Gastrik bypass:Gastrik bypass ameliyatından sonra, yiyecek ve sıvı midenin çoğunu atlayarak mide poşundan doğrudan bağırsağa akar.
  • Sleeve gastrektomi: Bu cerrahi işlemde midenin bir kısmı çıkarılır ve yemek için daha küçük bir alan oluşturulur.

Kimler kilo verme ameliyatı için uygun adaydır?

Bu ameliyat, 18 ile 65 yaş arasındaki kişilere uygulanabilmektedir. Bu yaş aralığındaki morbid obez (BMI ≥ 40 kg/m 2) hastalarda herhangi bir komorbidite yoksa cerrahi yapılabilir. BMI ≥ 35 kg/m 2olan ve bir veya daha fazla komorbiditesi (diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, karaciğer yağlanması vb.) olan hastalar ameliyattan fayda görebilir. Bunlara ek olarak, BMI 30-35 kg/m 2arasında ve diyabet ve metabolik sendromu olan hastalara da cerrahi uygulanabilmektedir.

Obezite ve tedavisi konusunda deneyimli cerrah, endokrinoloji, psikiyatri ve diyetisyen kadromuzla hizmetinizdeyiz.

Size bir telefon kadar yakınız.

Siz sağlıklı olun yeter.

Bölüm Doktorlarımız

Çağımızın Hastalığı: Obezite Hakkında Son Yazılarımız